praksis
Logo Sinstorf gr


Βιογραφία της Χριστίνα Φος

Kirsten Voss,  AgiografosΚατάγομαι από το Αμβούργο της Γερμανίας. Κόρη ενός κλειδαρά μηχανικού γεννημένη την 30.07.1960. Εξαιτίας του πρόωρου θανάτου της μητέρας μου άρχισα ένα εσωτερικό διάλογο και ψάξιμο για τον Θεό.
Δούλεψα σαν τεχνίτης ξυλουργός,  έπειτα ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του  Αμβούργου,  ταυτόχρονα είχα τη διεύθυνση καφετέριας ...και τελικά το 1996 ο στεριανός μου εαυτός άφησε τη ζωή στο Αμβούργο και πέρασα τη Μεσόγειο με προορισμό την Κρήτη, εκεί που από τότε μένω.

1996 - Οι πρώτες μου επαφές με την ορθόδοξη ζωή, τα γλέντια και τα πανηγύρια της.
1997 - Τα μαθήματα μου της ελληνικής γλώσσας έδειχναν τα πρώτα αποτελέσματα. Σωστές κουβέντες γινόταν ...σιγά-σιγά.
1998 - Άρχισα να διαβάζω εφημερίδες και βιβλία στα ελληνικά.
2001 - Για πρώτη φορά οι εικόνες με άγγιξαν εσωτερικά. Άρχισα επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες.
2003 - Στα Χανιά άρχισε η εκπαίδευση μου στη ΝΕΛΕ «Αντιγραφή βυζαντινών εικόνων» με βάση την «Κρητική Σχολή». Διδασκαλία των υλικών και της τετραχρωμίας, θεμέλια της αγιογραφίας και αργότερα  χρύσωμα μιξιόν. Δάσκαλος μου (αγιογράφος και συντηρητής) ήταν ο Γεώργιος Μακράκης – ένας ειδικός και για το στιλβωτό χρύσωμα.

  • Οκτώβριος 2003:  Πρώτη συμμετοχή σε έκθεση με δικά μου έργα με την ομάδα της ΝΕΛΕ στα Χανιά.

2004 - Χανιά, Ακρωτήρι  (ΝΕΛΕ):  Εμβάθυνση της εκπαίδευσης σε  θεωρία (βυζαντινή εποχή) και πράξη. Εκπαίδευση για το στιλβωτό χρύσωμα με δάσκαλο τον Γεώργιο Μακράκη.
2004 – Κίσσαμος μοναστήρι «Ζωοδόχου Πηγής» με την αγιογράφο και καλόγρια Αδελφή Ξενοφώντα: Μελέτη των ιδανικών αναλογιών από τα βυζαντινά πρόσωπα,  χέρια και τις διάφορες στάσεις τους.

  • Καλοκαίρι 2004: Συμμετοχή σε έκθεση με δικά μου έργα με την ομάδα της ΝΕΛΕ στα Χανιά. Κατασκευή μιας δικής μου βιβλιοθήκης με θέματα βυζαντινών εικόνων, πρωτότυπα κτλ.
  • Πρώτες παραγγελίες (από μια βυζαντινή εκκλησία στην Κάντανο, την Αγία  Παρασκευή) και γνωριμίες στην Αυστρία και τη Γερμανία.

2005 - Χανιά: Συνέχιση της εκπαίδευσης με δάσκαλο τον Γεώργιο Μακράκη με την μελέτη της δομής παραστάσεων  και παρατήρηση σε βάθος των βυζαντινών προτύπων.
2005 - Κίσσαμος: Μάθημα, θεωρία και πράξη της Κρητικής Σχολής με την αγιογράφο Ελευθερία Μπιτζανάκη. Το κέντρο βάρους ήταν η κατανομή και οργάνωση της δουλειάς  και ταυτόχρονα αντίγραφα βυζαντινών εικόνων.

  • Καλοκαίρι 2005: Συμμετοχή με την ομάδα της ΝΕΛΕ σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια (Κύδων κτλ.) στα Χανιά.
  • Έκθεση εικόνων μου στην Κίσσαμο στη «βίλα»
  • Η ζήτηση για τις εικόνες μου αυξάνεται  (μεταξύ άλλων σε  Αγγλία και Ιταλία). Αγιογράφηση  της Αγίας  Αικατερίνης για ένα εκκλησάκι στην  Καλυβιανή.

2006 - Χανιά, Ακρωτήρι. Μελέτη της σάρκας και διάφορων προπλασμών,  καθώς και των γενιών. Πρώτα βήματα με το χρώμα Κιννάβαρι και τα πολύμορφα  αποτελέσματα του μαζί με το δάσκαλο και αγιογράφο Βαγγέλη Μαρματάκη. Τακτικό έλεγχο των εικόνων μου με τον Γεώργιο Μακράκη.
2006 - Κίσσαμος: Εκπαίδευση με τη δασκάλα Ελευθερία Μπιτζανάκη. Χρύσωμα στιλβωτό πάνω σε ξυλόγλυπτα και παρατηρήσεις σε διάφορες εικόνες.

  • Συμμετοχή  στην έκθεση  Χειροτεχνήματα στο «Γυαλί Τζαμί» στα Χανιά.
  • Συμμετοχή  σε έκθεση εικόνων κοντά στο Ρέθυμνο.
  • Η ζήτηση για δικές μου εικόνες από ιδιώτες συνεχίζεται στην Ελλάδα.
  • Αγιογράφηση της εικόνας  «Δέησις», για την εκκλησία του  Αγίου Νικολάου στην Καλυβιανή.

2007 - Καλυβιανή. Έναρξη επαγγέλματος σαν αγιογράφος.

  • Στήσιμο  εργαστηρίου στο σπίτι μου.
  • Χειροποίητα αντίγραφα κατά παραγγελία και κάποιες έτοιμες εικόνες για τους βιαστικούς.
  • Νοέμβριος: Εγκαίνια μιας εικόνας μου (Αγία Αικατερίνα) στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στον Πλάτανο.

Μέχρι τώρα γεμίζει η καρδιά μου από ευγνωμοσύνη προς όλους τους δασκάλους μου. Είναι μια εξαιρετική προσφορά για να μάθει κάνεις την τέχνη της Αγιογραφίας  εδώ στην Κρήτη, αφού η Κρήτη ήταν ένα πολύ σπουδαίο κέντρο στη μεταβυζαντινή εποχή για πολλούς αγιογράφους.
Την  αγάπη μου για τα μέταλλα (εδώ για το χρυσό και το ασήμι) την χρωστάω στον πατέρα μου που με έπαιρνε σαν μικρό παιδί συχνά στο εργαστήριο του. Αφού ο χάλυβας μου φαινόταν πολύ βαρύς, επέλεξα αργότερα το επάγγελμα του ξυλουργού. Η γνώση μου για το ξύλο είναι για μένα τώρα μεγάλο όφελος στην επιλογή και διαμόρφωση του σανιδιού της εικόνας.
 

[prologos] [times] [biografia] [eikones] [praksis]

[Impressum und Disclaimer]

copyright and all rights reserved 2010 - 2015 Kirsten Voss